Hegkezelés

 Hegkezelés

k1

A heg nem csupán esztétikai probléma. A sebgyógyulás során kialakuló letapadások, adhéziók kezelés híján károsítják a fasciális rendszert, korlátozzák mozgásainkat, ezáltal szűkítik az ízületek mozgásterjedelmét. Megbontják az izomegyensúlyt, így megváltoztatják a fiziológiás mozgásmintánkat. Összességében jelentős mértékben járulnak hozzá a mozgásszervi betegségek kialakulásához, testünk deformálódásához, korai rugalmatlanná válásához, fáradásához, öregedéséhez.

 

A heggyógyulás hosszú folyamata során a manuális technikák (hegkezelés) általában komoly segítséget jelentenek. Hozzájárulnak ugyanis ahhoz, hogy a keletkezett heg minél jobban betöltse az eredeti szövet funkcióját, ezáltal nagy szerepük van a fájdalom csökkenésében és az életminőség javításában is.

 

A heg érése hosszú folyamat, amely fél évtől akár több évig is eltarthat.

 

Mikor ajánlott elkezdeni ezt a típusú masszázst?

 

Az első 48-72 órában semmilyen manuális manipulációt nem végezhetünk, még a seb környékén sem! 48-72 óra után csak a seb távolabbi környezetét szabad kezelni! 2 héttel a trauma után kezdhető meg a direkt seb kezelés. Kb. a 7. héttől a bőr egyre stabilabb, erősebb lesz. Ez a periódus néhány héttől több hónapig vagy akár évekig is eltarthat (rendellenes gyógyulás esetében).

 

Hatását tekintve segíti a szövetek hidratálást, csökkentik a patológiás hegképződést, lerövidítik a gyógyulás idejét, vagyis hamarabb kialakul az érett heg. A kezelés időtartamát hetente 1 alkalommal 60 percben írják elő 6-12 héten keresztűl. A régi érett heg és maradandó sérülések kezelése speciális megközelítést igényel. Sokszor ugyanis nem magát a heget, hanem annak következményét (működészavar, kompenzációt vagy sérülést) kezeljük.

 

k2