Az Ayurvédikus étrend

Ayurveda_1

A gyógyító étrend

A fizikai testünk ételből építkezik, ezért kezeléseknél fontos a helyes táplálkozás betartása. Próbálkozzunk bármilyen más módszerrel, ha étkezési szokásainkon, nem változtatunk és nem választunk mellé a mi testünk igényeinknek megfelelő mozgásformát, hiába várjuk, hogy testünk alapjaiban megváltozzék. A betegség kialakulásához elsődleges testi oka, a helytelen táplálkozás. Testalkat központú   (dosha teszt…) megközelítésével az Ayurveda az egyénenként különböző, helyes diétát tartja az egészség alapkövének.

A gyógynövényekre és az ételekre ugyanaz az energetika áll, ugyanazok az alapelvek az irányadóak. Mindkettő az elemekkel, a dóshákkal, az energiával, és az ízekkel kombinál. A gyógynövénykúra akkor hatásos, ha megfelelő étrenddel van megtámogatva. A diéta fokozhatja a gyógynövények hatásosságát, de ellen is dolgozhat nekik. Általában véve, ha étrendünk nincsen harmóniában, semlegesíti, illetve nagy mértékben csökkenti, vagy teljesen megakadályozza a megfelelő füvek hatását. A diéta már önmagában is hatásos kezelési mód. Bár hatása lassabban mutatkozik meg, idővel mégis kimutatható, mint a gyógyfüveké.

Az Ayurvedát elsősorban az ételek energiaminősége érdekli a dóshák kiegyensúlyozásának érdekében. Kevésbé fontos számára a tápérték, az ásványi sók, vitamin és nyomelem tartalom. Nézőpontjából nem létezik mindenki számára egységes helyes táplálkozás, sem napi szükséges minimum. Az Ayurvedát az érdekli, hogy az elfogyasztott táplálék és a táplálkozás módja összhangban van- e természetünkkel. Ebből a szemléletből kiindulva, az Ayurveda a doshák szerint csoportosítja az ételeket. Egyszerű, és logikus úton mutatja meg nekünk, mi miért tesz jót szervezetünknek.